Wij zijn bamboe

Ik ben gek op lezingen, mits ze aan 1 voorwaarde voldoen; de spreker moet gepassioneerd zijn over wat hij vertelt. Dat maakt dat ik aan iemands lippen kan hangen, zonder dat het onderwerp mij interesseert.

Leraren beletten mij in mijn studententijd om mijn roes uit te slapen tijdens een hoorcollege, dwdd colleges pakten mij films af en TedX bingewatching ontnam mij menig uur aan slaap.

Twee weken geleden gaf dr. Erik Jansen – van de Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen van de HAN – aan ons, sociaal werkers in Venlo een lezing met de titel; Wij zijn bamboe.

Bamboe woekert en anders dan een boom is ie moeilijk te vernietigen. Waar je de ene ‘stok’ afhakt, groeit er elders een andere. Net als klimop overigens, maar “wij zijn klimop bekt niet zo lekker weg”. De bamboe is een metafoor voor ons, een metafoor voor gemeenschappen.

Erik (mag ik zeggen ;)) bekeek onze maatschappij met een ‘biologiebril’. Zo liet hij foto’s zien van een schimmel (geen paard), gelegd in het midden van de kaart van Spanje. Daar waar de grote steden liggen, werd er een kruimel voedsel gelegd. De schimmel bewoog zich naar al deze steden wat een warboel aan ‘lijntjes’ schimmel opleverde. Althans, op het eerste gezicht, na nog een keer kijken bleek het ’t wegennetwerk van Spanje te zijn! De wegen zijn blijkbaar niet aangelegd met het verstand, maar ontstaan door een biologische ‘drive’.

Moraal van het verhaal? Mensen en gemeenschappen laten zich niet uittekenen. Deze ontstaan en laten zich hooguit kaderen (om woekeren te voorkomen) door wetten, normen en waarden.

Bamboe vind ik trouwens een prachtige plant!

Dank voor het lezen en hopelijk tot volgende week!

Johnny

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *