Armoede

Afgelopen dinsdag stond er een ‘armoedeconferentie’ op het programma. Ik zag er wat tegenop, omdat het een middaglang duurde in een periode waarin elk uur dat ik kan besteden aan mijn werkzaamheden welkom is. Echter, al snel besefte ik dat dit korte termijndenken is. Een dergelijke conferentie leidt vaak tot nieuwe inzichten en contacten.

De conferentie – georganiseerd door Bindkracht – begon met een terugblik op de afgelopen vijf jaar en een lezing van Kristel Driessens (Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen). Een lezing die met name in het tweede deel erg interessant werd. Zo vertelde ze hoe armoede oorzaken kent op zowel micro-, meso- als macroniveau (persoonlijke factoren zoals opleidingsniveau, groepsfactoren en maatschappelijke factoren als de kredietcrisis) om vervolgens te vertellen hoe er gewerkt kan worden aan verbetering op microniveau. Mevr. Driessens maakte zich zorgen over de huidige tijd, waarin de focus vooral ligt op het microniveau (onder het kortzichtige mom van eigen schuld, dikke bult).

Mevr. Driessens gelooft in een ‘klantgerichte benadering’ die uitgaat van de kracht in ieder mens. De kracht kan ontwikkeld worden op plekken, waar mensen zichzelf kunnen ontwikkelen. Plekken als de huizen van de wijk of het zelfregiecentrum. Plekken waar bezoekers zich ontwikkelen tot vrijwilligers en vrijwilligers soms zelfs uitstromen naar betaald werk (onlangs twee mooie voorbeelden hiervan gezien).

In het tweede deel nam ik deel aan twee workshops, waarin ik meedacht over nieuwe manieren om armoede te bestrijden (helaas te vaak ‘slechts’ pleisters om te plakken) en deed ik nieuwe kennis op over hoe de schuldhulpverlening is vormgegeven in Venlo. Hier werd ik enorm enthousiast van de vrijwillige ‘schuldhulpmaatjes’.

Het was een inhoudelijke en inspirerende middag, maar het mooiste was de energie die ik zag. De passie en vastberadenheid bij collega’s, inwoners en professionals/vrijwilligers in het sociaal domein. De wil om de wereld te verbeteren… al is het maar een klein beetje.

Dank voor het lezen en hopelijk tot volgende week!

Johnny

Aanrader: www.bindkrachtvenlo.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *